Mission Østs generalsekretær Betina Gollander-Jensen er netop kommet tilbage fra en uges rejse Tadsjikistan på grænsen til Afghanistan. Her så hun arbejdet blandt børn med handicap og projekter, der sikrer rent vand og ordentlig sanitet til lokalbefolkningen.

Børn med handicap har fået det bedre, pædagoger og lærere er bedre klædt på til opgaven, forældrene har fået adgang til de offentlige ydelser og ude i landdistrikterne har befolkningen fået rent vand og undervisning i hygiejne og beskyttelse mod Covid-19.

Vi fanger Betina på hendes første dag på kontoret efter hjemkomsten:

Det civile samfund bliver bygget op

Hvad er det vigtigste du sidder tilbage med?

– Det er imponerende at opleve, hvor meget vi faktisk har nået i de 10 år, vi har arbejdet med fokus på børn med handicap i Tadsjikistan. Vi har tydeligt forbedret børnenes liv. Derudover har vi uddannet både pædagoger, skolelærere og forældre til at tage dig af børn med handicap med genoptræning og inklusion i almindelige skoler.

– Jeg var imponeret af, at henved 300 forældre er gået sammen i forældregrupper, og at de er blevet så dygtige, at nogle af dem også havde dannet deres egen ngo for at fremme deres børns vilkår i samfundet. På kun 10 år har vi virkelig set det, vi og vores støtter drømmer om: Opbygning og udvikling af de lokale civilsamfund.

Børn får adgang til skole og sundhedstilbud

Det har også gjort indtryk, at selv en lille hjælp kan vende udviklingen i et fattigt samfund som det tadsjikiske:

– Det rører mig at se, hvor lidt der skal til for at gøre en stor forskel. Bare det at vi ansætter en jurist, der underviser forældrene i deres rettigheder, gør at de nu har fået adgang til både skolegang og sundhedsydelser for deres børn. Hvor de før fik at vide, at de ikke kan få hjælp og støtte til deres barns udvikling, så fortæller en jurist, der er inde i lovgivningen, dem nu at de såmænd har ret til hjælp fra myndighederne. Nu kan deres børn komme i skole. Det gør en kæmpe forskel. Det gør indtryk!

Rent drikkevand fra kilder i bjergene

Betina Gollander-Jensen fortsætter:

– Noget af det, jeg er allermest imponeret af, er vores vand- og sanitetsprojekter. Jeg har set rigtig mange vandprojekter i min tid, men Mission Østs vandprojekter er altså i top. Det er noget af det ypperste, jeg har set. Alene det, at vi har fem ingeniører og to læger ansat og dedikeret til opgaven er jo helt fantastisk! De er toptunede og gør et reelt stykke arbejde.

– Vi hjælper omkring 31 små lokalsamfund – med 13.000 mennesker – med at få rent drikkevand og holde en hygiejne, der forhindrer dem i at blive syge. Jeg var ude i et af disse lokalsamfund, hvor vi hjælper omkring 400 mennesker med rent vand. Ingeniørerne havde her lavet en 7,5 kilometer vandledning i vanskeligt terræn. 3-400 meter oppe i et bjerg havde de fundet en kilde, og så havde de lavet 100 meters vandføring gennem luften ned til en kanal, som de havde involveret lokalbefolkningen i at grave 80 cm ned i jorden. Vandtrykket var i orden, der var vandfiltre de rigtige steder og rørføring og aftapning til gavn for landsbyens indbyggere – et rigtig godt ingeniørarbejde.

– Den slags vandprojekter har vi lavet både i Tadsjikistan og på den anden side i Afghanistan. Der er virkelig ekspertise og er nogle aktiviteter som vil holde mange år fremover.

Underviser i hygiejne og beskyttelse mod Covid-19

Foruden de fem ingeniører er der også to læger, fortæller Betina Gollander-Jensen:

– Lægerne står bag vores sundhedsprogrammer og sikrer, at det, vi gør, er sundhedsmæssigt korrekt. Og så går de ud og oplærer befolkningen i god hygiejne og forebyggelse af covid-19.

Ud over rent vand, er ordentlige toiletforhold også vigtige for befolkningens sundhed:

– Vi har skaffet vand til 13.000 mennesker og oprettet en række latriner. Faktisk står Mission Øst bag offentlige latriner langs flere hundrede kilometer landevej langs grænsen mellem Tadsjikistan og Afghanistan. De står farvestrålende med nogle kilometers afstand. Så vi har virkelig sat et præg på hele området, hvor mange ser de orange og blå Mission Øst-latriner, fortæller Betina Gollander-Jensen.

Bor på firemandsstuer ude i felten

Hvordan havde medarbejderne det?

– Medarbejderne var glade og tilfredse. Det specielle er, at mange af dem siger farvel til deres familier og bor sammen ude på feltkontorerne, hvor der også er værelser. De arbejder seks dage om ugen og har en forlænget weekend hver anden uge.

– De bor på firemandsstuer. Hvis man har prøvet det, så ved man hvor hårdt det er at arbejde samme sted som man bor og så ikke en gang kunne lukke sin dør! Jeg er meget imponeret over vores medarbejderes Det var jeg meget imponeret over medarbejderes engagement i arbejdet, slutter Betina Gollander-Jensen.

Billede: Betina Gollander-Jensen ved en vask uden for en af de nybyggede latriner. Begge dele er leveret af Mission Øst.